Groetjes vanaf ZanziBart
2 september 2024 - Zanzibar, Tanzania
We zitten weer aan het water, dus tijd voor reflectie! Dit keer alleen niet bij Lake Malawi, maar bij de Indische oceaan. We hebben een “meet in the middle” gedaan met mijn zus Paulien, en kwamen uit op Zanzibar! Heel fijn om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien en me even zo vertrouwd bij iemand te voelen! Geen taal- of cultuurverschil, maar gewoon jezelf kunnen zijn zonder daarbij na te hoeven denken.
Inmiddels hebben we een kleine 6 weken in Blantyre mogen wonen. Tassen uitpakken, huis iets meer ingericht naar onze stijl en tuinstoelen gekocht zodat we ook lekker buiten kunnen zitten. Op de hoek van de straat gaat Bart naar een soort buiten-sportschool, waar de apparatuur bestaat uit auto- en truck onderdelen. Bart wordt goed aangesproken en uitgedaagd door onze Malawiaanse buurtgenoten: hij heeft nog nooit zo veel spierpijn gehad ;) Ook hebben we in dit huis een gastenkamer, waar we al heel wat mensen mochten ontvangen. Collega’s van Bart, van mij, soms met en soms zonder kinderen of mensen die van landinwaards komen en even naar de stad moeten voor werk, kerk en/of inkopen doen. Het is gezellig zonder dat we er moeite voor hoeven doen.
Ook kunnen we inmiddels elke zondag naar de kerk en deelnemen aan het community leven. We hebben met een groep jongeren de berg Mulanje beklommen en hebben ons aangesloten bij het care-team, waarin we mensen die ziek zijn/support nodig hebben kunnen bezoeken en ook een gebedsteam willen oprichten.
Qua werk zit ik op m’n plek. Ik werk nog een paar uur in de week voor GOAL 3, maar zet me met name in voor Fount for Nations. Ik vind het ontzettend leuk om mee te denken met de visie en strategie voor de komende jaren en om samen met het team te dromen van een Malawi waarin kinderen/families met een beperking gezien worden en de zorg en support krijgen die ze nodig hebben. Samen volgen we een online cursus om meer te leren over opschaling van de programma’s die we draaien. Inmiddels hebben we ook goedkeuring gekregen om ons onderzoek te starten naar een screeningsmethode om kinderen met een ontwikkelingsachterstand of beperking op te sporen. Zelfs UNICEF en de WHO hebben interesse getoond, dus dat is heel bijzonder en bemoedigend om ons werk door te zetten. We zijn ontzettend dankbaar, maar kunnen zeker jullie gebed gebruiken. Het is hard werken, de organisatorische structuur kan beter en er is (nog) geen geld om alle werknemers met een volwaardig salaris te betalen. En dat is in een Malawi waarin alles steeds duurder wordt, best een uitdaging.